Ei tää nyt ihan toivottomalta näytä.

Pari vuotta sitten julkisessa keskustelussa väännettiin aika paljonkin sähköautoista. Suomen ilmastopaneeli oli todennut, että liikenteen päästöjen vähentämiseksi autokannan on muututtava lähes pelkästään polttomoottoreilla liikkuvasta lähes kokonaan fossiilittomaksi. Tästä keskustelusta me Vihreätkin poimimme tavoiteohjelmaamme polttomoottoriautojen myyntikiellon vuodelle 2030.

Traficomin ja Autoalan tiedotuskeskuksen nettisivuilta saatavat tilastotiedot näyttävät vahvasti siltä, että tuolloin käyty keskustelu, yhdessä tekniikan kehittymisen ja markkinoiden kypsymisen kanssa, johti ladattavien hybridiautojen laajaan hyväksyntään auton ostajien keskuudessa. Sekä maahantuonti- että ensirekisteröintitilastoissa ladattavien hybridien osuus moninkertaistui lyhyessä ajassa, ja näyttäisi edelleen jatkavan voimakasta kasvuaan. Täyssähköautot seuraavat selvästi perässä muutaman vuoden viiveellä.

Mielenkiintoista on, että monesti käytettyjen autojen maahantuonnin ajatellaan olevan jarruna autokannan uudistumiselle. Tilastoista kuitenkin näkee selvästi, että maahantuonnissa ladattavien hybridien ja täyssähköautojen osuus on samoissa lukemissa kuin ensirekisteröinneissäkin, ladattavien hybridien tapauksessa jopa hieman suurempi kuin ensirekisteröinneissä.

Hyvin pian on tulossa vastaan tilanne, että pelkällä polttomoottorilla liikkuvat henkilöautot käytännössä poistuvat uusien autojen markkinoilta, koska niille ei ole enää kysyntää. Ladattaviin autoihin kohdistuva epävarmuus haihtuu sen verran hyvää vauhtia, että kukapa enää pelkällä polttomoottorilla kulkevaa haluaisikaan? Eihän sitä voi edes tankata kotona. Samea, pölyinen ja pari kertaa pöydältä tippunut kristallipallo, tuo ennustusvälineistä luotettavin, kertoo, että tää vois tapahtua ilman mitään kieltoja n. 2025-2027.

Nyt kun ladattavat hybridit ovat käytännössä ratkaisseet täyssähköautojen ja pikalatausverkoston välisen muna-kana -ongelman, voidaan sekä pikalatausverkoston että täyssähköautojen myyntiosuuksien olettaa kasvavan voimakkaasti lähivuosina. Samainen kristallipallo veikkaa, että n. 2030 eteenpäin ei juuri kannata muuhun panostaa.